Wednesday, August 21, 2013

Bezoek uit Nederland

Little Sisters heeft bezoek gehad uit Nederland. Op de foto zie je (vlnr) Yawapaa, Milan, Twan en Wessel. Drie broers uit Utrecht en leerlingen van de Parkschool. Zoals je hebt gelezen hebben de leerlingen van de plusklas van de Parkschool geld ingezameld voor Little Sisters. Met de opbrengst wordt Yawapaa 4 jaar gesteund.

De broers en hun ouders Esmeralda en Stefan zijn familie van ons en kwamen dit jaar op bezoek. Een mooie gelegenheid om Yawapaa te ontmoeten en te kijken hoe de kinderen in Thailand naar school gaan en hoe ze wonen.


Na een lokaal Thais muzikaal optreden op school kon Milan zelf ook even proberen hoe het is om op zo'n Thaise trommel te slaan. Het was even wennen, maar hij kreeg snel de smaak en het ritme te pakken.


In Thailand spelen ze weinig voetbal, maar wel Takraw. Milan en Wessel konden even proberen hoe het was om takraw te spelen. 
"Takraw – voluit Sepak takraw – is een traditionele balsport in Zuidoost-AziĆ«. Takraw is een soort "voet-volleybal op een badmintonveld". In tegenstelling tot volleybal mag je bij takraw de bal niet met je handen aanraken maar alleen met hoofd, schouder, knie en voet. Het net hangt op ongeveer anderhalve meter hoogte. De spelers proberen te scoren door de bal op het veld van de tegenspelers te landen. Takraw wordt met drie spelers per team gespeeld. Zo'n team wordt “Regu” genoemd. 
De naam sepak takraw komt uit het Maleis en het Thais. “sepak” is “schop” in het Maleis en “takraw” betekent “gevlochten bal” in het Thais. Sepak takraw is  erkend als officiĆ«le sporttak op verschillende Aziatische spelen".
De familie had nog wat meegenomen uit Nederland voor een paar kinderen. Twan, Wessel en Milan deelden stickers aan de jongens en haarspeldjes aan de meisjes uit. De meisjes deden hun speltjes meteen in hun haar en de jongens waren blij met hun stickers. 

In het weekend gingen we bij Yawapaa langs. Ze woont nu bij een tante en oom op het terrein waar zand uit de rivier wordt gewonnen. De moeder van Yawapaa woont en werkt in Chiang Mai sinds de vader van Yawapaa is overleden.

Op de foto zie je hoe Esmeralda foto's van de Parkschool aan lerares Siriporn en aan Yawapaa laat zien. 

De hele familie steunt al een paar jaar een ander meisje; Loe. We gingen bij Loe en haar oma op bezoek. De moeder van Loe was aan het werk. Het gaat de laatste jaren steeds beter met Loe. Loe lijdt aan een bloedziekte en moest tot voor kort elke maand naar het ziekenhuis voor nieuw bloed. Ze ziet er nog een beetje geel uit, maar voelt zich gelukkig goed. 


We pasten met z'n allen net in de huiskamer. Loe is dit jaar op de middelbare school begonnen en ze vindt het erg leuk. De jongens vonden het huis van Loe 'klein maar wel gezellig'.

We kijken terug op een ontzettend fijn bezoek.
No comments: