Friday, July 1, 2016

Nieuwsbrief Juli 2016Deze maand willen we jullie kennis laten maken met Abou en Joy.

We hebben net kennis gemaakt met Abou. Een leuk meisje van 16 jaar. Ze kwam met Joy mee. Joy is een bevriende lerares en echtgenote van Gerard een bevriende Canadeese-Nederlander. Joy heeft een klas vol met leerlingen heeft die allerlei problemen hebben met leren. De oorzaken van die problemen lopen uiteen van geestelijke en/of fysieke beperkingen tot en met gedragsproblemen, concentratiestoornissen en andere leermoeilijkheden.

Slechts een paar scholen hebben een speciale klas voor deze leerlingen. De school waar Joy werkt heeft een lokaal vrijgemaakt waar Joy haar leerlingen elke dag iets leert. We hebben onlangs een kijkje genomen in haar klaslokaal en waren erg onder de indruk. Vooral hoe Joy met heel weinig middelen de leerlingen iets leert en hoe blij ze met haar zijn.

Sommigen kinderen kunnen hun handen niet goed gebruiken en samen met Joy leren zij spelenderwijs hun spieren krachtiger te maken. Ook de ouders van de leeringen zijn heel blij met deze speciale klas, ze zien dat hun kinderen nu graag naar school willen.

Laatst vertelde Joy over Abou. Abou was een van de leerlingen op de school van Joy en is vorig jaar naar het middelbaar onderwijs gegaan in een nabij gelegen dorp.
Wij wonen nu al meer dan 10 jaar in Thailand en hebben al heel wat gezien en gehoord. We horen soms verhalen over kinderen die verkocht worden, aan de sexindrustrie of als huisslaaf. Maar nu werd het een verhaal dat dichterbij kwam. Joy vertelde ons dat Abou met haar vader mee moest naar een dorp want ze zou verkocht worden. Abou wilde dit niet en rende weg. We kennen de redenen niet van haar vader om Abou te willen verkopen. Wat we wel weten is dat Abou hard werkt om haar eigen school zelf te kunnen betalen. Dit betekent een schooluniform, een schooltas, busgeld, geld voor eten, enz. De vader van Abou wil haar nog steeds verkopen en Abou wil dit niet. Ze wil graag naar school.

We zijn erg blij dat er nog genoeg in de pot van Little Sisters zat om Abou de komende 2 jaar te steunen met 500 Thai Baht per maand. En hopenlijk komt er de komende tijd weer geld binnen om haar, als ze dat wil en kan, verder te laten leren. Abou heeft leermoeilijkheden en wordt op haar nieuwe school gepest. Ze is een klas terug gezet, uit de groep van de pesters, om haar wat meer ruimte te geven. We weten dus nog niet hoe lang Abou gesteund zal moeten worden om haar middelbare school af te kunnen maken.

Jullie kennen ons nu al heel wat jaren en weten dat wij geen sentimele verhalen vertellen om donaties te krijgen. We wilden jullie alleen vertellen dat hier nog steeds dingen gebeuren die in Nederland ondenkbaar zijn en jullie kennis laten maken met Abou, gewoon een leuk meisje van 16 jaar dat graag naar school wil.
No comments: